یک سوم جمعیت ایران تا 1430 سالمند می گردد

به گزارش وبلاگ پارسی، استاد جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه یک سوم از جمعیت ایران تا سال 1430 در سنین سالمندی قرار می گیرد، گفت: اکنون باید از فرصت پنجره جمعیتی استفاده گردد.

یک سوم جمعیت ایران تا 1430 سالمند می گردد

محمود مشفق در تبادل نظر با ایرنا با اشاره به تحولات جمعیتی در کشور اضافه نمود: نرخ رشد جمعیت برابر با 0.8 درصد بوده و پیش بینی شده است؛ این نرخ رشد تا سال 1415 به حدود 0.3 درصد کاهش یابد. علت کاهش نرخ رشد جمعیت را نیز می توان دو عامل تداوم باروری زیر سطح جانشینی و انباشتگی تدریجی جمعیت در سنین سالمندی برشمرد.

وی شرح داد: به طور کلی ساختار سنی جمعیت در حال تغییر و تحول است؛ به این معنا که حجم جمعیت گروه های زیر 15 سال رو به کاهش و در مقابل جمعیت میانسال و سالمند کشور در حال افزایش است. اکنون تعداد زیادی از جمعیت ایران در سن کار و فعالیت و نیروی ارزشمندی برای تحرک مالی، اشتغال و فراوری دانش بنیان محسوب می شوند.

مشفق ادامه داد: براساس سرشماری ها و نتایج گزارش های مراکز آمار نیز 10 درصد از جمعیت کشور، 60 سال به بالا و 6 درصد 65 ساله و بیشتر است؛ (براساس آخرین سرشماری سال 1395) پیش بینی ها حاکی است که تا سال 1430 جمعیت 65 سال به بالا در جامعه ایران به حدود 23 درصد از جمعیت کل کشور رسیده و این یعنی یک سوم جمعیت ایران تا سال 1430 سالمند خواهد بود.

این استاد جمعیت شناسی با بیان اینکه براساس معیار درصد جمعیت 65 ساله و بیش تر، نزدیک به یک چهارم از جمعیت ایران در سنین بالای 65 سال قرار خواهد گرفت، اضافه نمود: از منظر اندازه باروری نیز اکنون اندازه باروری کل کشور زیر سطح جانشینی است و با وجود تغییر جهت سیاست های جمعیتی تغییر چشمگیری در نرخ زاد و ولد مشاهده نمی گردد.

مشفق با اشاره به تداوم فرایند باروری در ایران تاکید نمود: ادامه این شرایط از یک طرف سبب افزایش جمعیت سالمند و از طرف دیگر موجب کاهش ورودی های جمعیتی در سن کار شده و این مساله عدم تعادل در ساختار جمعیتی کشور را در پی خواهد داشت.

وی توضیح داد: شرایط مالی کشور نیز فرصت استفاده از پنجره جمعیتی را کاهش داده و ظرفیت های مالی موثر برای بهره برداری از این فرصت را محدود نموده است؛ بعلاوه شرایط حیات و بقای خانواده از نظر تامین احتیاج های زیستی با مشکل روبرو است.

این تحلیلگر مسائل جمعیت با اشاره به 2 راه چاره اظهارداشت: با توجه به ضرورت های زیستی و کارکردی خانواده، زیر ساخت مالی این نهاد مهم اجتماعی باید مهیا گردد؛ عدم توجه به احتیاج های اساسی و زیرساختی و پرداختن به مسائل آرمانی مشکل آفرین خواهد شد بعلاوه دشواری های مالی بر پایداری ساختار خانواده هم تاثیر گذاشته است.

مشفق با تاکید بر ضرورت استفاده از فرصت پنجره جمعیتی در کشور اضافه نمود: به وسیله ایجاد فرصت های شغلی مناسب و آموزش های کیفی برای اشتغال زایی سریع می توان از این فرصت استفاده کرد.

وی تاکید نمود: بهبود بنیان های فراوری ملی نه تنها مسائل مالی کشور را حل می نماید که مساله بیکاری را نیز رفع و موجبات استفاده از مهمترین ظرفیت کشور یعنی نیروی کار واقع در پنجره جمعیتی را نیز فراهم خواهد نمود.

استاد جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی اضافه نمود: باید از این فرصت برای حمایت از خانواده بهره گرفته و در صورت غفلت از این دو رویکرد، فرصت پنجره جمعیتی از بین خواهد رفت و بی شک شرایط جمعیتی ایران در سال های آینده به مراتب وخیم تر خواهد شد.

یک جامعه با حداقل 70 درصد از جمعیت در بازه سنی 15 تا 64 سال (سنین کار و فعالیت) اصطلاحا در فرصت پنجره جمعیت تعریف می گردد. به عبارت دیگر پنجره جمعیت فرصتی برای اصلاح ساختار های جمعیتی، رشد و پیشرفت علمی و مالی است که در صورت عدم استفاده می تواند خود به یک تهدید بدل گردد.

منبع: فرارو

به "یک سوم جمعیت ایران تا 1430 سالمند می گردد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "یک سوم جمعیت ایران تا 1430 سالمند می گردد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید