جشنواره رنگ هند فستیوال هولی
به گزارش وبلاگ پارسی، جشن هولی، فستیوال رنگ پاشی در هند (Holi festival)
فستیوال هولی از جشن های سنتی مردمان هند می باشد. در واقع برگزاری این جشن جزء آداب و رسوم این کشور است. این جشن سنتی و کهن در شروع فصل بهار بر اساس تقویم هندی برگزار می گردد. در این روز تمامی مردم به خصوص هندوها به خیابان ها می آیند و مراسم رنگ پاشی را با پایکوبی و پایکوبی جشن می گیرند. در این روزها بسیاری از مردم با قصد تماشا این مراسم اقدام به خرید تور هند نموده و به این کشور سفر می نمایند. جشنواره رنگ هند نشانه شادی مردمان هندوستان است و در واقع به این طریق اندازه امید به زندگی، خرسندی خود از پیروزی نیکی ها بر بدی ها را نشان می دهند.

جشن هولی ریشه در باورهای اساطیری هندوستانی ها دارد. تمامی مردم هند از کوچک و بزرگ گرفته تا زن و مرد و پیر و جوان و حتی شهروندان غیر هندی هم جهت ابراز دوستی در این مراسم شرکت می نمایند و از آن لذت می برند. مراسم رنگ پاشی به مدت دو روز برگزار می گردد و به همین خاطر سراسر هند در این دو روز تعطیل است.
در این روز مردم از طریق پودرهای رنگی و یا آب های رنگی همدیگر را رنگی مینمایند و رنگ ها را به روی هم پرتاب می نمایند. پرتاب پودرهای رنگی، سطل ها و بادکنک های پر از آب رنگی البته قابل شستشو از جمله فعالیت های این جشن مجذوب کننده می باشد. رنگ هایی که در این روز برای برگزاری جشن استفاده می گردد، به دلیل اینکه بر روی دست و صورت و موی افراد حاضر در جشن ریخته می گردد، اغلب طبیعی هستند و از گل ها و میوه ها تهیه می گردد. این جنس از رنگ ها نه تنها برای پوست ضرر ندارد بلکه مفید نیز است.
بعضی از رنگ های مورد استفاده از گیاهانی که در فصل بهار شکوفه می دهند تهیه می گردد. از جمله این گیاهان می توان به گل های درخت شعله جنگل اشاره نمود. مردمان هند معتقد اند این پودرهای رنگی به دلیل دارا بودن خواص درمانی و بعلاوه طبیعی بودنشان از بروز بیماریهایی که بر اثر تغییرات آب وهوا در فصل بهار مانند سرما خوردگی به وجود می آید جلوگیری می نماید و یا حتی ممکن است آن ها را درمان نیز بکند. شایان ذکر است ممکن است این رنگ ها حتی پس از شستن کامل تا چندین روز برسر وصورت افراد باقی بماند و لباس هایی که رنگی شده اند نیز رنگشان پاک نگردد.
تاریخچه جشنواره رنگ هند
تاریخ دقیقی برای شروع جشنواره رنگ هند وجود ندارد اما در کتاب ها و شعرهایی که در قرن چهارم نوشته و سروده شده است، اشاره هایی به این مراسم نموده اند. این جشن از ابتدا با واژه هولی معروف بوده است. این نام برگرفته از نام شیطان هولیکا است. هولیکا در واقع در افسانه ها، خواهر هیرانیاکاشیپو (Hiranyakashipu) می باشد. هیرانیاکاشیپو پادشاه پلید و متکبری بوده است که تمام مردم تحت حکومت خود را مجبور به پرستیدن خود نموده بود.
نام پسر هیرانیاکاشیپو، پراهلادا بوده است و او به لرد ویشنو وفادار ماند و نه مادر و پدرش که این موضوع باعث عصبانیت پدرش شد. هیرانیاکاشیپو از خواهر خود هولیکا درخواست تا با حقه و کلک پراهلادا را به درون آتش ببرد و بسوزاند. هولیکا فردی بود که از آتش مصون می باشد و زمانی که پا به آتش می گذارد آسیبی نمیبیند. پس از اجرایی شدن حقه هولیکا وقتی پراهلادا وارد آتش شد نام لرد ویشنو را مانند مناجات سر داد و در آتش آسیبی ندید و زندگیش نجات یافت. اما هولیکا در این راه قربانی شد. هولیکا نمیدانست که تنها در صورتی که به تنهایی وارد آتش گردد از ان مصون خواهد بود.
فستیوال هولی با برپایی آتش های بزرگ شروع می گردد که مردم اطراف آن جمع می شوند و نظاره گر سوختن پیکره هولیکا می شوند. در این زمان مردم مشغول عبادت، دعا و تشریفات مذهبی با امید نابودی شیطان می شوند.
تاریخ جشن هولی
فستیوال رنگ هند از بزرگترین جشن های هند است که نشان دهنده زنده شدن دوباره طبیعت و فرا رسیدن فصل بهار است، به همین خاطر این جشن هر ساله در اواخر فوریه و اوایل ماه مارچ روز بعد از کامل شدن ماه برگزار می گردد.
منبع: قصران گشت